Jag kan helt enkelt inte hålla mig längre! Här är ett smakprov ur min kokbok "En osthatares bekännelser":
Currysås
Inköpslista/ingredienser
2 dl mjölk
2 tsk mjöl
Paprikapulver
Curry
¼ grönsaksbuljongtärning
50 g smör
Koka ris och bryn grytbitar eller filéer av valfri
sort.
Blanda mjölk med mjölet och koka upp. Tillsätt
tillräckligt mycket paprikapulver för färg och curry så att det smakar. Ha i buljongtärningen
och smöret. Koka såsen lagom tjock, späd med vatten om den behöver tunnas ut.
Femårskatastrofen
Såsen fungerar lika bra
till kokt potatis och fiskbullar. Fiskbullar ska serveras i currysås. Det finns
inga ursäkter för att göra på något annat sätt och därför borde alla konserver
som innehåller annat spad än buljong förbjudas. Det är inte det att jag är en
långsint person, men detta utspelade sig när jag fyllde fem år. På den tiden
önskade jag mig alltid en burk fiskbullar och den tillagades traditionsenligt
samma dag. Just det här året firade vi min födelsedag hos mormor och morfar,
men ingen annan än mamma var betrodd med currysåsen. Middagen dukades fram och
i uppsluppen feststämning satte vi oss till bords. Redan i första tuggan stod
det klart att maten, middagen – ja, hela dagen! – var alldeles förstörd! Mamma
hade gjort currysåsen på tok för stark! Det var inte det att vi inte var vana
vid stark mat, men currysåsen skulle inte smaka så! Nu, nästan på dagen 25 år
senare, har jag naturligtvis kommit över detta. Det är ingenting jag tänker på.
Tvärtom har jag nästan glömt bort hela saken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar